Wprowadzenie pokarmów stalych

Wprowadzenie, bowiem do ustroju dużych ilości soli lub kwasów zmniejsza ilość wody wolnej i zwiększa wodochłonność koloidów, przejawia się pragnieniem i zmniejszoną ilością wydalanego moczu o wyższym niż w stanach normalnych stężeniu ciał stałych. Wprowadzenie pokarmów stałych z bardzo małą, ilością wody wywołuje zmniejszenie się ilości wydalanego moczu, zwiększenie się w nim części stałych, a więc i ciężaru gatunkowego. Najniższy ciężar gatunkowy moczu stwierdzamy u człowieka dobrze wypoczętego, to znaczy po całonocnym śnie, po wypiciu większej ilości wody bez pokarmów suchych. Ustrój wydala przy tym wodę nie tylko dopiero, co wypitą, lecz jak wykazały badania z pierwiastkami cechowanymi izotopy, wodę sprzed 2-3 dni. Mocz osesków cechuje większa zawartość wody i niski ciężar gatunkowy w związku z małą zawartością w ustroju chlorków, przy czym stężenie części stałych w moczu jest mniejsze niż we krwi. Punkt zamarzania moczu idzie w parze z jego stężeniem i waha się od – 0,07 do – 5°. W warunkach patologicznych ciężar gatunkowy moczu zmienia swoje zwykłe granice, mimo że odżywianie i ilość wypitych płynów nadal pozostaje w normie. Zmiana ciężaru gatunkowego moczu zależy od czynności nerki i od wpływów pozanerkowych, to jest od wpływów innych narządów. [przypisy: leczenie chrapania warszawa, plastyka krocza, Wąsonogi ]

Powiązane tematy z artykułem: leczenie chrapania warszawa plastyka krocza Wąsonogi