Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością

Zwiększone spożycie orzechów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Jednak związek pomiędzy spożyciem orzechów i umieralnością pozostaje niejasny. Metody
Zbadaliśmy związek pomiędzy spożyciem orzechów i kolejną śmiertelnością całkowitą oraz przyczynowo-skutkową wśród 76 464 kobiet w badaniu zdrowia pielęgniarek (1980-2010) i 42 498 mężczyzn w badaniu follow-up Studium dla lekarzy (1986-2010). Uczestnicy z historią raka, choroby serca lub udaru zostali wykluczeni. Spożywanie orzechów oceniano w punkcie wyjściowym i aktualizowano co 2 do 4 lat.
Wyniki
Podczas 3 038 853 kolejnych lat zmarło 16 200 kobiet i 11 219 mężczyzn. Zużycie orzechów było odwrotnie proporcjonalne do całkowitej śmiertelności zarówno kobiet, jak i mężczyzn, po skorygowaniu o inne znane lub podejrzewane czynniki ryzyka. Łączne współczynniki ryzyka dla śmiertelności wśród uczestników, którzy jedli orzechy, w porównaniu z tymi, którzy nie spożywali, wynosiły 0,93 (przedział ufności 95% [CI], 0,90 do 0,96) w przypadku spożycia orzechów mniej niż raz w tygodniu, 0,89 (95 % CI, 0,86 do 0,93) raz na tydzień, 0,87 (95% CI, 0,83 do 0,90) przez dwa do czterech razy na tydzień, 0,85 (95% CI, 0,79 do 0,91) przez pięć lub sześć razy w tygodniu i 0,80 (95% CI, 0,73 do 0,86) przez siedem lub więcej razy w tygodniu (P <0,001 dla trendu). Istotne odwrotne zależności zaobserwowano również między spożyciem orzechów i zgonów z powodu raka, chorób serca i chorób układu oddechowego.
Wnioski
W dwóch dużych niezależnych kohortach pielęgniarek i innych pracowników służby zdrowia częstość spożywania orzechów była odwrotnie proporcjonalna do śmiertelności całkowitej i przyczynowo-skutkowej, niezależnie od innych czynników predykcyjnych śmierci. (Finansowane przez National Institutes of Health i International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation.)
Wprowadzenie
SZYBKIE PODEJŚCIE
Zużycie orzecha i śmiertelność
02:55
Orzechy są pokarmami o dużej zawartości składników odżywczych, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, minerały i wiele innych substancji bioaktywnych, takich jak fenolowe przeciwutleniacze i fitosterole.1,2 Badania obserwacyjne i próby kliniczne sugerują, że spożycie orzechów ma korzystny wpływ na choroba niedokrwienna serca1 i jej pośrednie biomarkery (np. cholesterol we krwi) .3 Na podstawie tych ustaleń Food and Drug Administration w 2003 r. uznała, że w przypadku większości orzechów, spożycie 43 g (1,5 oz) dziennie, w ramach dieta niskotłuszczowa może zmniejszyć ryzyko chorób serca. 4 Niedawno randomizowane badanie prewencji pierwotnej z udziałem osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym wykazało znaczące zmniejszenie częstości incydentów sercowo-naczyniowych wśród uczestników przypisanych diecie śródziemnomorskiej – jeden składnik który był uzupełnieniem orzechami, orzechami laskowymi lub migdałami – w porównaniu z dietą kontrolną
Badania obserwacyjne i interwencyjne dotyczące konsumpcji orzechów wykazały także zmniejszenie liczby różnych mediatorów chorób przewlekłych, w tym stresu oksydacyjnego, zapalenia 6,7, 8 otyłości trzewnej, 9 hiperglikemii, 6,9,10 insulinooporności, 11,12 i dysfunkcji śródbłonka.13 W prospektywnych badaniach kohortowych zwiększone spożycie orzechów było związane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, 14-16 zespołu metabolicznego, 17 raków okrężnicy, 18 nadciśnienia, 19 kamicy żółciowej, 20,21 uchyłków, 22 i śmierci z powodu chorób zapalnych. 23
Pomimo tych odwrotnych powiązań pomiędzy przyjmowaniem orzechów i kilkoma głównymi chorobami przewlekłymi, niewiele badań zbadało zużycie orzechów w stosunku do całkowitej śmiertelności, a badania te często były ograniczone przez małe próbki, pojedynczą ocenę diety i innych współzmiennych lub nieodpowiednie dostosowanie do ważnego zakłócenia. czynniki.24-31 Zbadaliśmy zatem związek konsumpcji orzechów z całkowitą i śmiertelnością związaną z przyczyną w dwóch dużych, niezależnych badaniach kohortowych pielęgniarek i innych pracowników służby zdrowia
[więcej w: wybielanie warg sromowych, Pompy insulinowe, anatomia palpacyjna ]

Powiązane tematy z artykułem: anatomia palpacyjna Pompy insulinowe wybielanie warg sromowych