Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 5

Analizy dostosowane do wieku i dostosowane do wielu odmian wykazały znaczący odwrotny związek między częstością spożycia orzechów a całkowitą śmiertelnością zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn (tabela 2). Wartości P dla heterogeniczności między kobietami i mężczyznami były większe niż 0,05 dla wszystkich kategorii spożycia orzechów; dlatego połączyliśmy wyniki tych niezależnych badań kohortowych. Łączne współczynniki ryzyka dla śmierci dla uczestników, którzy jedli orzechy, w porównaniu z tymi, którzy nie jedli orzechów, wynosiły 0,93 (przedział ufności 95% [CI], 0,90 do 0,96) dla spożycia nakrętek mniej niż raz w tygodniu, 0,89 (95 % CI, 0,86 do 0,93) raz na tydzień, 0,87 (95% CI, 0,83 do 0,90) przez dwa do czterech razy w tygodniu, 0,85 (95% CI, 0,79 do 0,91) przez pięć lub sześć razy w tygodniu, i 0,80 (95% CI, 0,73 do 0,86) przez siedem lub więcej razy w tygodniu (P <0,001 dla trendu). Ograniczone sześcienne spiny wykazały wzór podobny do analizy kategorycznej, a podobne wzorce zaobserwowano u kobiet i mężczyzn (ryc. S1 w dodatku uzupełniającym). Zużycie orzecha i śmiertelność specyficzna dla przyczyny
Ryc. 1. Współczynniki zagrożenia dla zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i ze szczególnych przyczyn, w zależności od częstotliwości spożywania orzechów i rodzaju orzecha. Wielosezonowe współczynniki ryzyka dla śmierci wśród uczestników badania, którzy spożywali orzechy dwa lub więcej razy w tygodniu w porównaniu do tych, którzy nigdy zużyte orzechy zostały dostosowane do wieku; wyścigi; wskaźnik masy ciała; poziom aktywności fizycznej; status w odniesieniu do palenia tytoniu, czy przeprowadzono badanie fizyczne w celu przeprowadzenia badań przesiewowych, obecne stosowanie multiwitamin i obecne stosowanie aspiryny; status w wywiadach rodzinnych dotyczących cukrzycy, zawału mięśnia sercowego lub raka; status w odniesieniu do historii cukrzycy, nadciśnienia lub hipercholesterolemii; spożycie całkowitej energii, alkoholu, czerwonego lub przetworzonego mięsa, owoców i warzyw; oraz, w przypadku kobiet, stan menopauzy i stosowanie hormonów. Dalsze szczegóły tych zmiennych znajdują się na Rys. S1 w Dodatku Uzupełniającym. Wyniki zebrano przy użyciu modelu efektów losowych. P> 0,05 dla niejednorodności kobiet i mężczyzn we wszystkich kategoriach spożycia orzechów. Szacunki ryzyka dla innych kategorii spożycia orzechów przedstawiono w tabeli S8 w dodatkowym dodatku. Poziome linie reprezentują 95% przedziały ufności.
Tabela 3. Tabela 3. Śmiertelność specyficzna dla przyczyny, w zależności od częstotliwości spożywania orzechów. W analizach wieloczynnikowych spożycie orzechów było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka większości głównych przyczyn zgonów zarówno kobiet, jak i mężczyzn (wykres i tabela S4 w Dodatek dodatkowy). W zbiorczej analizie kobiet i mężczyzn zaobserwowano znaczące odwrotne zależności dotyczące zgonów z powodu raka, chorób serca i chorób układu oddechowego (Tabela 3).
Analizy wrażliwości
Znacząca odwrotna zależność między spożyciem orzechów a całkowitą śmiertelnością pozostała w dużej mierze niezmieniona, gdy wykluczaliśmy uczestników, którzy kiedykolwiek palili lub mieli wyjątkowo wysoki lub niski wskaźnik BMI; kiedy wykluczyliśmy uczestników z cukrzycą na początku badania i zawieszono aktualizację zmiennych dietetycznych po rozpoznaniu cukrzycy; kiedy skorygowaliśmy całkowite spożycie sodu, wynik diety śródziemnomorskiej, spożycie oliwy z oliwek i ocenę skłonności do przewidywania poziomów spożycia orzechów; kiedy kontynuowaliśmy aktualizowanie informacji dietetycznych po rozpoznaniu przewlekłej choroby; i kiedy wyłączyliśmy pierwsze 2 lata obserwacji i dodaliśmy dwuletni okres opóźnienia między oceną spożycia orzechów i każdym kolejnym okresem obserwacji (Tabela S5 w Dodatku uzupełniającym)
[więcej w: rak nabłonkowy, fizjoterapia uroginekologiczna, art med ]

Powiązane tematy z artykułem: art med fizjoterapia uroginekologiczna rak nabłonkowy