MOCZ

MOCZ Mocz jest wodnym roztworem wielu ciał organicznych i nieorganicznych. Ciężar gatunkowy moczu waha się od 1001 do 1035, średnio przy normalnym pożywieniu i piciu wody od 1015-1019. Te wahania ciężaru gatunkowego zależą od ilości wolnej wody, jaką w danej chwili rozporządza ustrój w celu wyprowadzenia części stałych znajdujących się w moczu, a to przede wszystkim mocznika, chlorku sodu, kreatyniny i kwasu moczowego. Ilość wolnej wody w ustroju zależy zarówno od ilości wody do niego wprowadzonej, jak i od ilości wody wytwarzającej się w nim oraz od stopnia utraty wody przez płuca z powietrzem wydechowym, przez kiszki z kałem i przez skórę z potem. Istnieje jeszcze inny nie mniej ważny czynnik, który wpływa na zawartość wody w moczu, a tym samym na jego ciężar gatunkowy. Jest nim wodochłonność hydrophilia koloidów tkankowych, czyli zdolność utrzymywania przez koloidy wody. Wodochłonność koloidów nie jest stała i wpływają na nią różne czynniki. Na przykład praca fizyczna zmniejsza przechodzenie wody do moczu, a tym samym zmniejsza jego ilość. Podanie większej ilości wody nie wywołuje zwiększonego wydzielania moczu w ustroju zmęczonym pracą fizyczną – w przeciwieństwie do ustroju wypoczętego. Woda, bowiem wtedy zatrzymuje się w tkankach, co sprzyja rozpuszczaniu nagromadzonych w nich ciał powstałych podczas pracy i wzmożonej przemiany materii Również rodzaj pożywienia wpływa na wodochłonność koloidów tkankowych. [więcej w: rak plaskonablonkowy, rak podstawnokomórkowy rokowania, usg jamy brzusznej wrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: rak plaskonablonkowy rak podstawnokomórkowy rokowania usg jamy brzusznej wrocław