Fosforylacja

Fosforylacja jest jedną z podstawowych czynności komórek wątrobowych, a cząsteczka choliny jest częścią składową tego procesu. W diecie wysokotłuszczowej lub wysokowęglowodanowej powstaje stłuszczenie wątroby z nacieczeniem jej tłuszczami obojętnymi. Nagromadzenie estrów cholesterolowych w wątrobie następuje wskutek zastosowania diety obficie cholesterolowej powstaje wówczas tzw. cholesterolowe stłuszczenie wątroby. Nasycenie tłuszczowe powstaje także we wczesnych okresach głodzenia z powodu przechodzenia tłuszczu ze składnic do wątroby. Tłuszczowo zmieniona wątroba jest często spotykana w doświadczalnej i klinicznej cukrzycy. We wszystkich tych przypadkach podawanie choliny w ilościach wystarczających powoduje zmniejszenie się lub znikanie tłuszczów obojętnych estrów cholesterolowych. Ilość choliny potrzebna do wywołania pełnego wyniku hipotropowego w daleko posuniętych okresach nacieczenia tłuszczowego u szczurów jest stosunkowo mała i wynosi 5 mg na dobę. [więcej w: leczenie endometriozy, ciąża, ginekologia ]

Powiązane tematy z artykułem: ciąża ginekologia leczenie endometriozy